Algemeen
-
Hoe kan ik mijn jaarstukken insturen?
Stuur de jaarstukken - bij voorkeur per mail - naar jaaropgaaf@sgrz.nl of per post naar SGRZ, Postbus 4040, 3006 AA ROTTERDAM.
Vragen over SGRZ Garantie
-
Wanneer heb ik garantie van SGRZ?
U heeft garantie van SGRZ wanneer u als afnemer (bedrijf of instelling of een natuurlijke persoon die niet als particulier handelt) een onder de garantieregeling van SGRZ vallende reis boekt bij een SGRZ-deelnemer.
-
Hoe kan ik controleren of een bedrijf SGRZ-deelnemer is?
De deelnemerslijst staat op deze site. Deze lijst is actueel; wordt dagelijks bijgewerkt.
-
Welke reizen vallen onder de garantie van SGRZ?
Onder de garantie van SGRZ vallen met SGRZ-deelnemers afgesloten reisovereenkomsten, overeenkomsten van verblijf en overeenkomsten van vervoer (behalve losse vliegtickets).
-
Een SGRZ-deelnemer bemiddelt tussen mij en een derde partij inzake de verkoop van een losse reisdienst (bijvoorbeeld een vlieg- of treinticket, een hotelovernachting of een ferryticket). Heb ik garantie van SGRZ?
Nee, SGRZ geeft geen garantie op bemiddelingsovereenkomsten.
-
Waarom is SGRZ opgericht?
• De reisbranche vraagt om productdekking voor B2B verkopen.
• SGR heeft haar garantieregeling beperkt tot natuurlijke personen.
• SGR wil een toekomstbestendig garantiesysteem en voorbereid zijn op de nieuwe wet op de reisovereenkomst die op 1 juli 2018 in werking trad.
-
Wat houdt de SGRZ garantie in?
SGRZ biedt garantie op door haar deelnemers aan opdrachtgevers verkochte reisovereenkomsten, overeenkomsten van vervoer (excl. luchtvervoer), overeenkomsten van verblijf.
-
Voor welke deelnemers is SGRZ Garantie bedoeld?
Voor reisondernemingen in de zakelijke markt. Potentiële deelnemers van SGRZ zijn zakenreisbureaus, Travel Management Companies (de zogeheten “TMC’s”), organisatoren van reizen voor scholen en instellingen en bedrijven die zich richten op de organisatie van Meeting, Incentives, Congressen en Evenementen (MICE).
-
Wat zijn de voordelen van SGRZ?
Antwoord aan de organisator (deelnemers):
• Met SGRZ kunt u uw zakelijke klanten bescherming bieden bij faillissement en daarmee bent u voorbereid op de nieuwe wetgeving;
• Zo onderscheidt u zich van partijen die geen garantieregelingen aanbieden!
• De garantie geldt wereldwijd;
Antwoord aan de afnemer (opdrachtgevers):
• Bij productdekking blijft de garantie van toepassing ook als u diensten toevoegt aan de reis;
• Met een certificaat is het voor u duidelijk wat de garantie inhoudt;
-
Wanneer is SGRZ gestart?
Op 1 januari 2017.
-
Wat gaat deelnemerschap SGRZ Garantie kosten?
Antwoord aan de organisator (deelnemers):
Per 1 juli 2018 wordt als bijdrage door SGRZ € 1,25 per boeking in rekening gebracht.
Er wordt geen aanvullende deelnemersbijdrage in rekening gebracht.Antwoord aan de afnemer (opdrachtgevers):
Voor de dekking die SGRZ Garantie biedt, betaalt u als klant een kleine bijdrage per boeking tot negen personen. -
Stel ik heb een aantal klanten (zakenreizigers) die ook hun vakantie bij het zakenreisbureau boeken, dien ik hiervoor SGR deelnemer te worden?
Ja, dan moet u ook SGR-deelnemer worden.
-
Ik boek mijn zakelijke reizen bij een reisbureau dat SGRZ-deelnemer is. Mijn privévakanties boek ik daar ook. Heb ik voor mijn privéreizen ook garantie van SGRZ?
Nee, tenzij u de privéreizen ‘op de zaak’ boekt, dan is daarop ook SGRZ Garantie van toepassing. Boekt u de reizen vanuit privé, dan is de garantieregeling van SGR van toepassing, indien uw reisbureau ook bij SGR is aangesloten.
-
Ben ik als zakelijke reisagent verplicht om SGRZ-deelnemer te worden?
Nee, maar het is wel een wettelijke verplichting om uw zakelijke klanten een insolventiegarantie te bieden als u pakketreisovereenkomsten of gekoppelde reisarrangementen aanbiedt.
-
Vanaf wanneer moet ik ook voor mijn zakelijke klanten een insolventiedekking hebben?
Met de ingangsdatum van de nieuwe wet op de reisovereenkomst per 1 juli 2018.
-
Wat is een raamovereenkomst?
Een algemene overeenkomst waarbij een zakelijke reisorganisator meerdere diensten, tarieven en voorwaarden over een vooraf afgesproken periode vastlegt met een opdrachtgever en hierbij uitdrukkelijk Titel 7A van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek uitsluit.
-
Valt omzet die wordt gerealiseerd via raamovereenkomsten onder de dekking van SGRZ?
Antwoord aan de organisator (deelnemers):
Nee, die omzet valt niet onder de garantie van SGRZ. De wetgever heeft bepaald dat voor omzet uit raamovereenkomsten niet hoeft te worden voorzien in garantie bij faillissement. Omzet uit raamovereenkomsten zal door SGRZ dan ook niet tot de risicodragende omzet worden gerekend.Antwoord aan de afnemer (opdrachtgevers):
Indien u onder een raamovereenkomst uw reizen boekt bij een reisbureau, dan is daarop geen garantie van SGRZ van toepassing. Dat is zo bepaald door de wetgever. -
Hoe controleert SGRZ dat de omzet onder een raamovereenkomst valt en dus is vrijgesteld?
SGRZ gaat uit van de opgave die een deelnemer doet en deze zal zijn voorzien van een rapport of een verklaring van de accountant. Ten behoeve hiervan komt SGRZ mogelijk met een controleprotocol.
-
Als er een gekoppeld reisarrangement is (vliegticket + hotel referal), dient er dan insolventiedekking op een vliegticket worden gegeven?Ja, dat moet.
-
Indien de gehele omzet op basis van een raamovereenkomst wordt gesloten, is het dan nodig om deelnemer te worden aan SGRZ?
Nee, dat is niet nodig en zelfs niet mogelijk.
Vragen over SGRZ Retaildekking
-
Wat houdt SGRZ retaildekking precies in?
SGRZ retaildekking is een bedrijfsrisicoverzekering (soort van herverzekering) voor retailers die zaken doen met een SGR touroperator. U kunt schade claimen, ongeacht de wijze waarop u als retailer de reis aan de consument aanbiedt, als een achterliggende touroperator die deelnemer is aan SGRZ Retail failliet gaat.
-
Geldt SGRZ Retaildekking ook voor buitenlandse reisagenten?Nee, de retaildekking geldt uitsluitend voor reizen die door een retailer met SGR-garantie worden verkocht.Buitenlandse retailers verwijzen wij voor de goede orde naar de FAQ "Kan ik als buitenlandse retailer een schadeclaim indienen voor mijn klant bij faillissement van een bij SGR aangesloten reisorganisator, wiens reis ik heb verkocht? op SGR.nl, Veelgestelde vragen.
-
Wat vertel ik als retailer aan mijn klant over deze dekking?
Niets. De klant boekt bij een deelnemer aan SGR of SGRZ en heeft garantie via die kanalen.
-
Hoe wordt de risicodragende omzet van een retailer door SGR berekend?
"Risicodragende omzet = totale omzet -/- omzet via leverancier SGRZ afgedekt -/- vrijgestelde omzet." De vrijstellingen worden gepubliceerd op de pagina Deelnemersinformatie onder het kopje 'Overige'.
-
Wat zijn de kosten van SGRZ Retaildekking voor de organisator?
Er zijn geen directe kosten. Er dient voor de omzet die via de retail wordt verkocht wel een bankgarantie bij SGRZ aangehouden te worden, zoals dat nu ook het geval is bij SGR.
Onder vergelijkbare omstandigheden blijft de hoogte van de bankgarantie gelijk aan de garantie die voor SGR is gesteld. -
Wat is de bijdrage voor de doorverkoper aan de SGRZ Retaildekking?
Er zal een bijdrage per boeking, tot 9 personen, worden gevraagd voor de vorming van het vermogen van SGRZ van € 1,25 (inclusief handlingfee). Dit bedrag is exclusief eventuele belastingen.
-
Hoe dient deze bijdrage te worden betaald?
SGRZ factureert deze bijdrage aan de retailer. De bedragen worden periodiek automatisch geïncasseerd.
Zie de Uitvoeringsregeling bijdragen op de pagina Deelnemersinformatie voor de details van deze afdracht.
-
Hoe gaat SGRZ Retaildekking om met samengestelde reizen waar het aandeel van een SGRZ-retaildeelnemer in de minderheid is?
Dat maakt voor de SGRZ dekking niets uit. De garantie van SGRZ op het product van een SGRZ deelnemer blijft in stand ongeacht wat de retailer ermee doet.
De garantie blijft in stand voor het deel dat ingekocht is bij de SGRZ deelnemer. Het deel dat door de retailer wordt toegevoegd is de verantwoordelijkheid van de retailer. Deze zal daarvoor weer zekerheden bij SGR moeten aanhouden. Ook verandert hierdoor wellicht de hulp en bijstand die een organisator moet verlenen. Maak hierover afspraken met je leverancier.
-
Kan ik als deelnemer aan SGR en SGRZ Retail zelf kiezen met welke garantie producten aan/via de retail worden verkocht?
Nee, dat kan niet. Alle verkopen via de retail moeten met SGRZ dekking.
-
Waarom SGRZ Retaildekking bij pure bemiddeling?
Antwoord aan de organisator/leverancier (deelnemers):
Omdat het voor u als organisator niet eenvoudig zal zijn om na te gaan of een retailer alleen uw pakket doorverkoopt of er een reisdienst aan toevoegt. Om te voorkomen dat er een enorme administratieve organisatie dient te worden opgezet geldt de retaildekking dus ook bij pure bemiddeling.
Antwoord aan de doorverkoper:
De organisator waar u de reis boekt weet niet of u een reisdienst aan een pakket toevoegt of niet. Om te voorkomen dat er een enorme administratieve organisatie moet worden opgezet geldt de retaildekking dus ook bij pure bemiddeling. -
Waar liggen de voordelen voor de leverancier/organisator van SGRZ Retaildekking?
Retailers hebben een voorkeur voor SGRZ deelnemers omdat over deze omzet geen bankgarantie aangehouden hoeft te worden bij SGR en gaat hij eerder zaken doen met deze betreffende leverancier. Dit is een USP voor de touroperator/leverancier.
- * geen aanpassingen in de administratieve organisatie.
-
Wat is het voordeel voor de retailer als er wordt geboekt met garantie van SGRZ Retaildekking?
De retailer hoeft over die omzet geen garantie aan te houden bij SGR.
-
Wie dient deelnemer van SGRZ te worden, de leverancier of de retailer of beide?
De touroperator die leverancier is van de retailer wordt deelnemer aan SGRZ retaildekking. De gebruiker van de garantie is de retailer. Als de retailer zelf ook levert aan de zakelijke markt dan kan hij ook deelnemer worden aan SGRZ Garantie, zie ook de infographic inzake SGRZ.
-
Mag ik als SGRZ-retaildeelnemer ook het SGRZ-beeldmerk gebruiken?
SGRZ retail is geen aanduiding dat de consument garantie heeft. Het heeft dus geen zin om het beeldmerk van SGRZ actief te gebruiken met betrekking tot de retaildekking.
-
Waarom kan de retaildekking niet via SGR?
SGR geeft vanaf 1 juli 2018 alleen nog garantie aan natuurlijke personen die een overeenkomst met een deelnemer aan SGR hebben afgesloten. SGR is B2C.
-
Waarom vraagt SGRZ bij de retaildekking een aparte verklaring leveringsplicht? Een touroperator heeft toch al leveringsplicht?Dat geldt alleen wanneer de leverancier / organisator een overeenkomst met een consument afsluit, al dan niet via een bemiddelaar (doorverkoper). Indien een retailer de samengestelde reis als organisator aanbiedt dan heeft deze leveringsplicht jegens de consument. Dan hangt het van de onderliggende afspraken tussen de touroperator/leverancier en retailer af of er sprake is van leveringsplicht. SGRZ kan dat pas achteraf bij faillissement vaststellen. Derhalve vraagt SGRZ als zekerheid (naast een bankgarantie) ook een verklaring leveringsplicht aan de betreffende touroperator die deelnemer wil worden aan SGRZ.
-
Wat houdt de productdekking onder de SGRZ Retaildekking in?
SGRZ is voor de zakelijke markt opgezet. SGRZ is B2B. Daarnaast geeft SGRZ productdekking, dat wil zeggen dat de garantie in stand blijft op het deel dat ingekocht is bij een SGRZ deelnemer, ongeacht of er zaken of diensten worden toegevoegd aan de uiteindelijke reis.